Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rodrigues

Rodrigues je součástí Mascarénských ostrovů a nachází se ve středu Indického oceánu, 650 km severovýchodně od ostrova Mauritius. Ostrov spadá pod republiku Mauritius, je 18 km dlouhý, 8 km široký, dále disponuje 200 km lagun a 7 km korálových útesů.

Nedotčený masovou turistikou a civilizací, poskytuje útočiště pro klidnou a ničím nerušenou dovolenou.

Ostrov je rájem pro potápěče a milovníky šnorchlování. Zázraky podmořského života jsou k vidění již v hloubkách 15 – 25 m, což jsou ideální podmínky jak pro zkušené potápěče, ale i pro začátečníky. Vyskytují se zde obrovské carangues – mořské želvy, pestré tropické ryby a překrásné korálové zahrady. Vhodná místa k potápění jsou u Pointe Coton a Pointe Roche Noire na východním pobřeží a také Pointe Palmsite na pobřeží západním. Vyhledávané je Baladirou u Pointe aux Cornes. Na ostrově jsou potápěčská centra s kurzy potápění pro začátečníky i pokročilé.

Ostrov Rodrigues je vulkanického původu a je obklopen tyrkysovou lagunou s mělkými vodami a hojným korálovým životem. Pobřeží ostrova je lemováno nedotčenými plážemi s bílým pískem, skálami a jeskyněmi, které jsou obydlené vzácnými druhy vodního ptactva. Krajina je velmi rozmanitá – od pláží, přes terasová pole, menší údolí až k lesním porostům poskytujícícm ochranu unikátnímu druhu zlatých netopýrů živících se ovocem.

Celkově žije na ostrově 40 tisíc obyvatel, hlavně afrického původu, z toho 90 % jsou římští katolíci. Úřední řeč je stejně jako na Mauritiu angličtina, ovšem domluvíte se i francouzsky. Měnou je mauritijská rupie (MUR), směnitelná za euro nebo dolar v místní směnárně.

Náboženství, respekt k tradicím a rodině jsou základem rodriguéského života. Místní obyvatelé si velmi potrpí na svou tradiční kulturu, která je vzhledem k částečné izolaci ostrova stále zachovaná ve své původní podobě a přesně odráží historii ostrova. Folklór je pravidelnou součástí každodenního života obyvatel a tudíž není třeba ho umělým způsobem oživovat. A to je hlavní důvod, proč je charakter tohoto místa tak zvláštní a specifický – ostrov je žijící studnicí kreolské kultury. Páteří ostrova i ekonomiky jsou ženy, které můžete potkat téměř všude – doma, na trhu, na polích a dokonce i na moři.

Port Mathurin je hlavní město ostrova s 6 tisíci obyvateli. Městečko leží na severním pobřeží a slouží jako administrativní, obchodní a průmyslové centrum ostrova. Také je považováno za nejdůležitější ostrovní přístav. Živo je zde hlavně v sobotu, kdy se ve městě koná pravidelný trh. Svými úzkými uličkami, olemovanými rybářskými tavernami a mnoha čínskými obchůdky na každém rohu, je místem pro příjemnou procházku. Nachází se zde také mešita, postavená pro zdejší muslimskou menšinu. Okouzlující je pak výhled na nejvyšší vrchol ostrova, Mount Fanal jižně od města. Město se jmenuje po jednom z raných francouzských osadníků, Mathurinu Brehinierovi nebo Mathurinu Morlaixovi.

Klima je ve srovnání s Mauriciem sušší a teplejší a podléhá pravidelným větrům vanoucím od jihovýchodu, které sebou čas od času přinesou cyklón. Letní období trvá od října do dubna a období mírné zimy od května do září. V létě se teploty pohybují kolem 30 °C a během zimy je to asi 15 °C.

Tipy na výlety
Jeskyně Patate se nacházejí v jihozápadním rohu ostrova a průvodce vám ukáže kromě několika stalagmitů a stalaktitů zvláštní útvary, které připomínají ptáka Dodo, Buckinghamský palác či Winstona Churchilla.

English Bay nebo Anse aux Anglaisje je malá pobřežní vesnice na severu ostrova Rodrigues. Její jméno je patrně spojeno se skutečností, že angličtí vojáci přistáli na její pláži roku 1809 během napoleonských válek mezi Francií a Velkou Británií. Vesnice je vzdálená 2 km severovýchodně od hlavního městečka Port Mathurin. Nachází se zde pláž, hlavní činností je turistika a rybolov.

Ile Hermitage je opuštěný ostrůvek proslulý svou krásou a legendou, podle které je na ostrově ukrytý poklad. Pořádají se zde výlety lodí včetně oběda.

Ile Aux Chats - ostrov obklopený korálovým útesem, cíl mnoha potápěčů. V okolí ostrova se nachází několik vraků lodí. Nejslavnějším je britská loď Trio z r. 1846, která se plavila z Kalkaty a narazila na korálový útes. Pasažéři a posádka hledali záchranu právě zde na tomto ostrově.

Ile Aux Cocos - přírodní ostrov je také ptačí rezervací, která poskytuje útočiště různým druhům rybáků. Délka ostrova činí necelý 1 km a je přístupný pouze s průvodcem.

Rodrigues byl pojmenován po portugalském mořeplavci Diego Rodriguezovi, který v roce 1528 tento neosídlený ostrov objevil. V roce 1601 přišli Holanďané a o několik let později Francouzi. První významný pokus o kolonizaci ostrova proběhl v roce 1691, kdy Francouz François Leguat prchal se sedmi hugenoty (francouzští protestanti) před pronásledováním ve Francii. V roce 1735 zde byla založena první stálá francouzská kolonie. Roku 1809 se ostrova zmocnili Britové. V roce 1901 bylo na ostrově zavedeno telegrafické spojení podmořským kabelem spojujícím Velkou Británii s Austrálií.

Roku 1967 se 90 % obyvatel ostrova Rodrigues vyslovilo proti nezávislosti na Velké Británii, bohužel většina obyvatel ostrova Mauritius byla pro nezávislost. Od roku 2002 je ustaveno na ostrově Regionální shromáždění, kterému předsedá Serge Clair, usilující o plnou svrchovanost ostrova. Let s leteckou společností Air Mauritius z Evropy trvá 11,5 hodiny, doporučena je kombinace s Mauritiem, Seychely nebo Réunionem.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 413 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Mauricius

Zážitky a poznání za bezkonkurenční cenu. Originální dovolená na Mauriciu s českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko