Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mauritius

Mauritius náleží do souostroví Maskarény společně s Réunionem, Komorami a několika menšími ostrovy. Ostrov Mauritius se nachází východně od pobřeží Afriky v Indickém oceánu na jih od Seychelských ostrovů a na východ od Madagaskaru.

Mauritius má většina z nás spojený především s vyhynulým ptákem dronte mauricijským (dříve měl nelichotivý název blboun nejapný) a známkou Modrý Mauritius, která je ke spatření v muzeu v Port Louis. Z celkového počtu 1 125 000 obyvatel Mauritia žije 115 000 v hlavním a zároveň největším městě ostrova, Port Louis.

Téměř kolem celého ostrova leží korálový útes, takže vody, omývající pláže z bělostného písku jsou klidné, bez příboje a jen s nepatrným rozdílem mezi přílivem a odlivem.  Kolem písečných pláží jsou vybudovány prvotřídní hotely a střediska se všemi možnostmi aktivního odpočinku (sportoviště, vodní sporty, diskotéky, zoologická zahrada, krokodýlí farma, akvárium, možnosti výletů na opuštěné ostrůvky).

Mauritius uchvátí nejen krásnými písčitými plážemi po svém obvodu, ale i náhorní plošinou ve vnitrozemí protkanou řekami, jezery a vodopády. Celý ostrov je navíc obklopen krásnými korálovými útesy a vytváří tak ideální podmínky pro potápění. Mauritius je rájem nejen pro potápěče a ostatní milovníky vodních sportů, ale také pro rybáře. Při troše štěstí mohou být úlovkem i ryby jako z Hemingwayových románů. Vždyť právě ve vodách Mauritia byly uloveny dva největší kusy ze světové rekordní desítky.

Oceán, bohatý na podmořský život, zaručuje všem potápěčům spoustu nevšedních zážitků. Korálové útesy a v dávných dobách četné vojenské konflikty v okolí Mauritia pohřbily několik lodí, které se pak staly vítaným útočištěm mnoha druhů ryb a mořských živočichů, lákající všechny milovníky podmořského světa.

Návštěvníci zde najdou klid i zábavu. Nejkrásnější pláže a přírodní atrakce se nachází na jihozápadním cípu ostrova, živější oblast se zábavou se nachází na severozápadě v okolí zálivu Grand Bay. Východní pobřeží je více návětrné, naopak západní je klidnější, na mnoha místech chráněné korálovým útesem a zažijete zde jedinečné západy slunce na horizontu.

Mauritius nabízí 6 špičkových 18 jamkových golfových hřišť. Sportovcům se nabízí vodní lyžování a osvětlené tenisové kurty. Je zde možnost mnoha exkurzí do vnitrozemí, výlety kolem ostrova na katamaránu, adrenalinový rybolov marlinů, baracud a tuňáků nebo potápění v korálovém moři. Samozřejmostí jsou vodní sporty, které můžete vyzkoušet na každé větší pláži. Nabízejí se nejrůznější možnosti, jako jsou vodní lyže, skútry, kajaky, paragliding, windsurfing nebo surfování.

Návštěvníci si mohou pochutnat na výtečné indické, francouzské a čínské kuchyni servírované v kreolském stylu s množstvím darů moře, exotickým ovocem i sladkostmi z cukrové třtiny. Mezi speciality Mauritijské kuchyně patří bezesporu muslimský pokrm jménem Briani, což je směs z rýže, koření, masa a brambor. Velmi známá jsou také palmová srdíčka, z nichž se dělá takzvaný Milionářský salát.

Vzhledem k poloze ostrova v subtropickém pásu nepodléhá klima ostrova velkým výkyvům. Podnebí na Mauritiu má dvě hlavní sezóny, horké a vlhké léto a suchou chladnější zimu. V létě, od listopadu do dubna dosahují teploty až 34°C, v zimě – od května do října kolem 28°C. Mořská voda má stabilně 24 – 26°C.

Mauricius je ostrov o rozměrech 58 x 47 km. Původ ostrova je vulkanický a jeho rozloha činí 2 040 km2. Vnitrozemí ostrova je kopcovité, nejvyšší hora přesahuje 800 m n. m. Zalesněné hory se vyskytují především v jihozápadní části, střed a sever ostrova jsou hustě osídleny. Úředními jazyky jsou angličtina a francouzština. Domorodé obyvatelstvo však v každodenním životě daleko více používá kreolštinu či hindštinu.

Tipy na výlety
Blue safari je společností provozující jednu z největších atrakcí Mauritia, výlet ponorkou a podvodní skútry. Letáček na ni najdete snad v každém hotelu a zaručeně v každé reklamní brožuře o ostrově.
Pasivní sportovce jistě potěší možnost navštívit zdejší koňské dostihy. Konají se zde již od roku 1812 a ve světě si získaly velmi dobré jméno. Závodiště je nejstarším na jižní polokouli a druhým nejstarším na světě. Řeč je o dráze Champ de Mars v Port Louis.

Zejména potápěčům a milovníkům turistiky lze doporučit sesterský ostrov Rodrigues, který je skanzenem minulosti s nedotčeným podmořským životem. Rovněž můžete kombinovat Mauricius s blízkým francouzským ostrovem Reunion, v jehož středu je hora vysoká 3 069 m a občasně činný vulkán.

Další tipy:
- Ile aux Aigrettes
- Chamarel
- Národní park Black River Gorges
- Ptačí park Casela
- Krokodýlí park La Vanille
- Botanická zahrada v Pamplemousses
- Vodopády Tamarin
- Vodopád Rochester
- Kráter Trou aux Cerfs
- Port Louis
- Bois Chéri
- Grand Bassin
- Vila Eureka
- Mahébourg a okolí
- Akvárium

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 5 218 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Mauricius

Zážitky a poznání za bezkonkurenční cenu. Originální dovolená na Mauriciu s českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko